چطور هر روز خلاق‌تر شویم؟

10راه‌کار ساده برای بالابردن خلاقیت
اقتباس و بازنویسی: دکتر حامد صفایی‌پور

شما هم فکر می‌کنید هوش و میزان خلاقیت یک کمیت ثابت است، با تولد به وجو د می‌آید و بعد از آن دیگر تغییر نمی‌کند؟ اگر این‌طور است، باید بدانید؛ با توجه به تحقیقات انجام‌شده، نحوه مواجهه ما با موقعیت‌ها و مسائل روزانه می‌تواند به طور چشم‌گیری خلاقیت و توانایی ذهنی ما را افزایش دهد. می‌پرسید چطور؟

1. آموخته‌های خود را ثبت کنید

آموخته‌های خود را بنویسید. مثلا روزی یک پاراگراف به‌شوق ثبت آموخته‌ها یا کشفیات خود قلم بزنید. حتی اگر نه چندان زیبا و شسته‌ورفته!

2. اوقات فراغت را پر نکنید!

گاهی از  کارهای خود فاصله بگیرید. مثل میناگری که گاهی اثر خود را از دور نگاه می‌کند تا آن را در یک نمای کلی ببیند. در اوقات فراغت به ذهن خود فرصت دهید تا پیش از فرمان شما راهی را پیشنهاد کند. با زبان سکوت، انس بگیرید تا ایده‌ها به شما الهام شود.

3. بازی‌های فکری را جدی بگیرید!

بازی‌های فکری واقعا سرگرمی‌اند؛ یعنی ذهنتان را برای کاویدن پیچیدگی‌ها و  دوندگی در مسائل دشوار گرم می‌کنند! ذهن را فعال می‌کنند، دور موتور آن را بالا می‌برند و حافظه فعال  و خلاق را به کار می‌اندازند.

4. آموخته‌ها را به زبان خودتان بازگو کنید

آلبرت اینشتین می‌گفت: «اگر نمی‌توانید چیزی را برای مادربزرگتان به سادگی توضیح دهید، هنوز آن را به خوبی نفهمیده‌اید!». با بیان برداشت‌ها و ایده‌ها، از عمق یادگیری و حک شدن دانسته‌ها در ذهن خود مطمئن شوید.

5. انجام کارهای جدید و ناگهانی

استیو جابز، بعد از انصراف از تحصیل، در یک دوره خوش‌نویسی شرکت کرد. کار او در آن زمان نامربوط تلقی می‌شد، اما او مهارت‌هایی را که در رقص قلم آموخته بود، بعدها در فرآیند طراحی محصولات اپل به کار گرفت. شما هیچ‌وقت نمی‌دانید در آینده چه چیزی به کارتان می‌آید. پس در ورود به کارهای جدید یا ناگهانی آن‌قدرها هم سخت‌گیری نکنید! در انجام ندادن کارهای جدید تعادل را رعایت کنید.

 

6. مدیریت رفتار با اینترنت

«دنیای مجازی» دنیای شلوغی است. در این دنیای شلوغ که گاهی برای آرامش ذهنی به مطالب شاداب و تفننی آن رجوع می‌کنید، مطالب آموزنده بسیاری هم وجود دارد. کتاب‌های صوتی، گفت‌وگوهای روشمند، معرفی کتاب و بسیار مطالب دیگر ذهنتان را پر و بال می‌دهند و انگیزه‌های تازه‌ای در شما به وجود می‌آورند. «پیوندهای روزانه» خود را در فهرست مطالب برانگیزاننده قرار دهید. این کار به تنفس فکری‌تان سرعت می‌بخشد و راه ذهن  را برای خلاقیت باز می‌کند.

7. انبوه‌خوانی

از اول قابل پیش‌بینی بود که مطالعه نیز باید یکی از راه‌کارهای ده‌گانه «بهتر فکر کردن» باشد، اما نظر ات مختلفی درباره چگونه خواندن و چه خواندن وجود دارد. اما همه بر این موضوع توافق دارند که عادت به مطالعه، از  روزنامه گرفته تا داستان و جدی‌خوانی‌های آکادمیک، قوی‌ترین راه برای خانه‌تکانی ذهنی و نظم بخشیدن به افکار است.  ذهن خلوت کشتزار ایده‌های خلاق است.

8. تهیه فهرست کارهای انجام‌شده

برای زندگی شخصی خود یک تقویم داشته باشید. نقاط عطف زندگی‌تان، تجربه خواندن یک کتاب، دیدن یک نوزاد، هم‌صحبتی با یک استاد، جاری شدن در یک شعر و…  را که به خلق احساس و اندیشه‌ای دوست‌داشتنی برایتان تبدیل شده است، ثبت کنید. مثلا در تقویم شخصی خود بنویسید:

3 بهمن‌ماه 1401، مطالعه کتاب قدرت پنهان زیبایی، با همکاران سازمان

4 بهمن‌ماه 1401، شرکت در کارگاه چگونه هرروز یک واژه انگلیسی یاد بگیریم؟

این نوشته‌ها بعدا منبع الهام خوبی برای خلاقیت شما خواهند شد.

 

9. معاشرت با آدم‌های خوش‌فکر

وقت‌گذاری با آدم‌هایی که از شما خلاق‌تر و نکته‌سنج‌ترند، یکی از سریع‌ترین و غالبا رایگان‌ترین راه‌های یادگیری است. غبطه‌ها و احتمالا غرولندهای درونی‌تان که ناشی از احساس عقب‌ماندگی است، را کنار بگذاید و به حرکت فکر کنید. هم‌نشینی با افراد خلاق و خوش‌فکر تاثیر مستقیمی بر رشد خلاقیت شما دارد.

10.کلنجار رفتن با یک زبان جدید

حتی اگر نمی‌توانید با اختصاص وقت و هزینه، یک زبان جدید یاد بگیرید، خود را در معرض یادگیری قرار دهید. نرم‌افزارهای زیادی برای آموزش زبان دوم وجود دارند. آن‌ها را پی‌جویی کنید. روزی یک لغت، یک ضرب‌المثل یا یک خبر را دوزبانه بخوانید. در کیف خود همواره یک متن به زبان دوم داشته باشید. مثلا یک ماه گوشی خود را عربی کنید یا زبان ویندوزتان را به فرانسه تبدیل کنید! خود را مجبور به فکر کردن کنید.

ایده‌ها از ناکجا نمی‌آیند!

پاسخ به سوال «چطور هر روز خلاق‌تر شویم؟» یکی از سرفصل‌های دوره «حل خلاق مسئله» در تیزفکری است. هدف این دوره این است که به چارچوبی ممتاز درباره «خلاقیت» دست‌یابیم به‌گونه‌ای که بتوانیم از خلاقیت در حل مسئله به صورت دقیق و کارآمد (نه مبهم و تصادفی) استفاده کنیم.